Bod op Sophos


Cybersecurity is een interessant thema in de huidige beleggingswereld. Dat wordt nogmaals bevestigd door het bod dat Sophos heeft ontvangen van de Amerikaanse investeerder Thoma Bravo. Dat bod waardeert het Britse cyberbeveiligingsbedrijf op $ 3,8 miljard. Het bod dat bijna 40% ligt boven de slotkoers van vrijdag 11 oktober is 583 pence per aandeel en geheel in contanten. Als de overname rond komt, is het meteen een van de grootste in de Britse technologiesector tot op heden. Het is uiteraard ook pikant omdat Sophos wereldwijd actief is maar een groot deel van de omzet realiseert in de EU. Het is dan ook niet zeker of het bedrijf in staat zal zijn deze klanten te behouden na een mogelijke Brexit zonder overeenkomst. De eerste reactie van het bestuur op het bod van de Amerikaanse investeerder lijkt positief. Sophos prijst Thoma Bravo als een expert op het gebied van cyberveiligheid. Ook wordt gewezen op de staat van dienst op het gebied van investeringen in deze sector de afgelopen tijd.

Sophos, een oudgediende op het gebied van cybersecurity

De meeste bedrijven in deze sector hebben een minder lange geschiedenis dan Sophos. Het bedrijf werd in 1985 opgericht door Jan Hruska en Peter Lammer. In de beginjaren hield de onderneming zich vooral bezig met het ontwikkelen van antivirussoftware voor de Britse markt. In eerste instantie richtte men zich bijna volledig op de zakelijke markt omdat het computergebruik door particulieren nog in de kinderschoenen stond. Tegen de eeuwwisseling besloot Sophos om ook internationale expansie te zoeken. Daarbij werd vooral gekeken naar de VS en de eerste overname vond daar ook plaats: ActiveState had een goede naam opgebouwd op het gebied van software die bescherming bood tegen spam. Verdere acquisities volgden waaronder het Nederlandse SurfRight, een gespecialiseerd software bedrijf, Sophos ging in 2015 naar de Engelse beurs waarbij in eerste instantie $ 100 miljoen werd opgehaald om verdere acquisities mogelijk te maken. Momenteel werken er ongeveer 3.500 employees voor Sophos en bedraagt de omzet circa $ 700 miljoen per jaar.

Een interessante groeisector

Het bod op Sophos en de waardeontwikkeling van het bedrijf maakt wederom duidelijk dat Cybersecurity een sector is die ook voor de particuliere belegger interessant kan zijn. Het internet is immers niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving en een snel en veilig net is een noodzaak geworden. Beleggen in deze sector kan met diverse productenveiling de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers