Bitcoin en Brexit


Bitcoin is niet gebonden aan landsgrenzen en dus zou men mogen verwachten dat Brexit of beter gezegd no-dealbrexit geen enkele invloed zou mogen hebben op de koers van deze cryptomunt of andere. De realiteit is echter anders. Een no-dealbrexit zal ook gevolgen hebben voor bitcoinbezitters en de koers van de munt beïnvloeden.

Hoe zit het eigenlijk?

In de EU kunnen momenteel financiële instelling een vergunning aanvragen in één lidstaat en op basis hiervan hun diensten ook aanbieden in alle andere leden van de Unie. Dit paspoort is voor financials een enorme drempelverlaging geweest om hun diensten overal in de EU te kunnen aanbieden. Indien er geen overeenkomst tot stand komt voor de uittreding van Groot-Brittannië uit de EU zal deze paspoortregeling niet meer van toepassing zijn op Britse financiële instellingen. Deze zullen dan in alle lidstaten van de EU een vergunning moeten aanvragen. In de meeste landen is dit een tijdrovende zaak en het is maar de vraag in hoeverre deze vergunningen zullen worden verleend. Overigens geldt hetzelfde natuurlijk voor Europese financiële instellingen die zaken willen blijven of gaan doen in het Verenigd Koninkrijk. Er is al het een en ander voorbereid mocht er een no-dealbrexit volgen. Om de financiële markt in Europa niet te veel te ontwrichten heeft onze minister van Financiën al een tijdelijke vrijstelling getroffen voor beleggingsdoelstelling die in Nederland professionele partijen bedienen vanuit het VK. Deze regeling geldt echter nadrukkelijk niet voor ondernemingen die particulieren bedienen. Juist om te voorkomen dat de financiële wereld via de achterdeur de gevolgen van een harde Brexit zal ontlopen, maakt het ook onwaarschijnlijk dat in Europa er veel animo zal zijn om deze vrijstelling alsnog te realiseren.

Cryptobeurs Kraken is een van de partijen die in heel Europa werkt onder een Britse vergunning. Voor Kraken en de particuliere klanten zullen dus onzekere tijden volgen. Ook het omgekeerde is het geval. Bitstamp heeft een Luxemburgse vergunning en zal derhalve mogelijk binnenkort haar Britse klanten niet meer kunnen bedienen. Overigens heeft een mogelijke no-dealbrexit naar verwachting geen invloed op het gewoner betalingsverkeer tussen de EU en Groot-Britannië, ook niet voor particulieren. Deze financiële afhandelingen kunnen binnen het SEPA gebied ongehinderd doorlopen en zullen dan vergelijkbaar worden met betalingen naar en van bijvoorbeeld Noorwegen en Zwitserland. Via de betrouwbare online brokers op deze site kunt u ook na een harde Brexit gewoon blijven handelen. Alleen Britse klanten zullen hier iets van merken.


Populair bij online brokers