Big Tech in de beklaagdenbank


Afgelopen week moesten de machtigste mannen in de hedendaagse economie verantwoording afleggen voor het Amerikaanse Congres. De grote namen van Amazon, Apple, Facebook en Google kregen forse kritiek te verduren. Hen werd verweten dat ze de Amerikaanse economie ondermijnen , aan concurrentievervalsing doen, concurrenten de markt ontzeggen en de privacy van de burgers schenden. Net als de bankiers aan het begin van de 21e eeuw en de ‘roofbaronnen’ in de 20e eeuw zit het de politiek niet lekker dat zoveel macht in handen lijkt van een zeer klein groepje mensen.

Is de verontwaardiging terecht?

Het kan niet ontkend worden dat de grote 4 het er ook zelf naar hebben gemaakt. Vooral waar het gaat om verzamelen van gegevens van cliënten, lijken de big tech zichzelf geen enkele beperking te hebben opgelegd. Voor de burgers/consumenten is het vaak niet eens duidelijk hoe het net zich steeds verder om hen sluit. Het lijkt erop dat de grote jongens in de tech alles doen om het hun klanten naar de zin te maken. Maar als dit ten koste gaat van de vrijheid om ook te kunnen kiezen voor producten of diensten buiten deze groep van bedrijven, ligt een monopolie met alle nadelen van dien op te loer. De consumenten voelen op dit moment nog niet die verontwaardiging die de politiek laat blijken, zowel in het Washington als Brussel, maar hoe lang duurt dat nog?

Het perfecte verdienmodel

Terwijl de economie in grote delen van de wereld het bijzonder moeilijk heeft en ondernemingen moeten vechten voor het voortbestaan, heeft de big tech een bijzonder goed kwartaal achter de rug. De vier grootmachten verdienden samen niet minder dab $ 28 miljard. Het zijn dan ook deze bedrijven die er voor zorgen dat de beurs niet wegzakt. Apple heeft er maar weinig tijd voor nodig gehad om het Saoedische staatsoliebedrijf van de eerste plaats te verdringen als meest waardevolle beursbedrijf ter wereld. Jeff Bezos van Amazon haalt met regelmaat de kranten omdat hij steeds meer miljarden waard is dankzij zijn aandelenpakket.

Juist in deze tijd zullen de grote jongens in de tech nog meer afstand kunnen nemen van het beperkte aantal concurrenten dat er nog is. Ingrijpen van de politiek in de vrije markteconomie heeft zelden positieve gevolgen laten zien. Er is dus duidelijk sprake van een dilemma.

Beleggen in big tech kan middels de betrouwbare online brokers op deze site, maar ook alle andere sectoren zijn mogelijk.


Populair bij online brokers