Beursgang voor Adyen?


Vrijwel iedereen zal de naam Adyen in de afgelopen tijd wel zijn tegengekomen, al is deze misschien niet direct blijven ‘hangen’. Adyen is een Nederlands bedrijf dat de betalingen regelt voor duizenden bedrijven wereldwijd. Uiteraard betreft het dan online betalingen en vaak van consumenten zoals u en ik. Een paar namen van de bedrijven waar Adyen voor werkt, maken misschien wel duidelijk dat het hier om een succesvol bedrijf gaat:  Facebook, Spotify, Uber en Netflix. Hoewel er volgens mededeling van het bedrijf momenteel nog geen actieve voorbereidingen worden getroffen voor een beursgang, wordt deze optie zeker niet uitgesloten.

Een bedrijf van grote namen

Hoewel er dus nog geen officiële mededelingen zijn gedaan, wil Adyen volgens persbureau Bloomberg een beroep doen op de banken JP Morgan Chase en  Goldman Sachs om de  beursgang te begeleiden. Een paar van de grootste namen uit de business en dat verleent ook geloofwaardigheid aan de bronnen die zeggen dat er wordt gekeken naar een notering in Amsterdam en in New York. De waarde van Adyen wordt momenteel geraamd tussen de 5 en 10 miljard euro, maar dat is zonder prospectus moeilijk te beoordelen. Dezelfde bronnen verwachten dat het bij een beursgang de bedoeling zal zijn om voor 1 miljard aan aandelen te plaatsen.

De huidige investeerders in Adyen zijn zeker niet de minste in de wereld van de technologie vandaag. Een deelname wordt gehouden door Iconic Capital, een beleggingsbedrijf waarmee Mark Zuckerberg van Facebook en Jack Dorsey van Twitter hun vele miljoenen beleggen in veelbelovende technologiebedrijven. Ook het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temassek, dat altijd een goede neus lijkt te hebben voor succesvolle technologie bedrijven, behoort tot de investeerders in Adyen.

Adyen is opgericht in 2006 door een aantal voormalige bankmedewerkers in Amsterdam. Het werd al snel een van de meest veelbelovende technologiebedrijven ter wereld genoemd. In 2016 werd de grens van 5.000 klanten overschreden. In dat jaar was het volume van het aantal verwerkte transacties via het bedrijf opgelopen tot € 85 miljard. Hiermee behaalde het bedrijf een omzet van bijna € 700 miljoen en een netto winst van € 75 miljoen. Adyen heeft meer dan 600 medewerkers in 13 verschillende landen.

Interesse in Adyen

Heeft u als particuliere belegger interesse om te beleggen in Adyen als dit trotse Nederlandse bedrijf een beursgang zou maken? Voor deze en veel andere beleggingsmogelijkheden, ook met hefboom, is het van het grootste belang een betrouwbare online broker uit te kiezen. Op deze site zijn er een aantal opgenomen.


Populair bij online brokers