Bernie Madoff overleden in gevangenis


De grootste beleggingsfraude in de geschiedenis is onlosmakelijke verbonden met de naam van Bernie Madoff. Inmiddels is het meer dan 10 jaar nadat hij zichzelf aangaf bij de politie nog steeds niet duidelijk hoe groot de precieze schade was die hij heeft aangericht. Schattingen lopen op tot ongeveer $ 65 miljard.

Hij werd voor zijn overlijden op 14 april de meest gehate man in de VS genoemd. Ook in Europa waren er vele slachtoffers. De rechters veroordeelden hem tot een ongebruikelijk hoge straf van 150 jaar cel. Vorig jaar vroeg zijn advocaat om in vrijheidstelling van zijn cliënt vanwege problemen met de gezondheid. Dat verzoek werd afgewezen. Op 82-jarige leeftijd overleed de meesteroplichter achter de tralies.

Een prachtige carrière in de financiële wereld

Madoff begon een beleggingsinstelling die zijn naam droeg in 1960 met $ 5,000 eigen geld. In tegenstelling tot superbelegger Warren Buffet besteedde hij niet al zijn tijd aan beleggen. Bernie Madoff had een eigen kijk op de beurswereld en als een van de eerste besefte hij het toegenomen belang van technologie. Vrijwel zijn hele carrière stond in het teken van de Nasdaq waar hij ook een periode voorzitter was. Hierdoor werd hij een van de meest invloedrijke mensen in de financiële wereld. Dar verschafte hem aanzien en zorgde voor vertrouwen.

Zijn beleggingsfonds werd steeds groter en niet alleen de rijken, maar ook institutionele beleggers brachten grote bedragen bij hem onder. In de periode van 1960 tot 2008 waren er maar twee jaren dat zijn fonds een klein verlies liet zien. Alle andere jaren was er winst, nooit extreem maar altijd voldoende voor een aantrekkelijk dividend. Vrijwel niemand vroeg zich af waarom Bernie winst maakte als het anderen niet lukte. Ook de grote Nederlandse banken legden honderden miljoenen is.

De grote leugen onthuld

Alles ging goed tot de kredietcrisis uitbrak. Beleggers vroegen hun geld terug van het beleggingsfonds van Madoff. Dat geld was er echter niet meer. In 2009 vertelde Madoff tegen zijn zoons, die ook in zijn bedrijf werkten, dat alles was gebaseerd op een leugen. Op een gegeven moment was het beleggen overgegaan in een piramidespel, waarbij ook Madoff flink had gegraaid. Zijn zonen gaven hem op zijn eigen verzoek aan bij de politie. Zijn oudste zoon had het bijzonder moeilijk met de leugens van zijn vader. Precies twee jaar na diens bekentenis pleegde hij zelfmoord. De fraude van Madoff veroorzaakte een enorme afname in het vertrouwen in vermogensbeheerders over de hele wereld. Zelfstandig beleggen kunt u als particulier bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers