Beleggingsfraudeurs steeds actiever


De AFM zal tegen het jaareinde weer een campagne starten om particulieren te waarschuwen tegen beleggingsfraudeurs. Bij het meldpunt financiële malversaties komen steeds meer berichten binnen over al dan niet succesvolle pogingen om potentiële beleggers op te lichten. Het wordt de fraudeurs ook eenvoudig gemaakt door de berichten in de pers dat banken steeds dichter bij het punt lijken te komen om ook rente te gaan heffen over tegoeden lager dan € 100.000.

Dat is momenteel nog niet aan de orde en er is in ieder geval geen reden tot paniek. Er zijn diverse keuzes indien u hiermee zou worden geconfronteerd. Toch loopt het soms volledig uit de hand, zoals uit het volgende voorbeeld mag blijken.

Een pensioen vergooit

Ex-ondernemer X was inmiddels 76 jaar. Zijn aanvullend pensioen was geheel afhankelijk van hetgeen hij in zijn werkzame jaren bij elkaar had gespaard. Aan beleggen had hij nog nooit gedaan, maar hij werd wel zenuwachtig van de berichten die hij las over negatieve spaarrente. Zou  zijn moeizaam verzamelde kapitaal ook als sneeuw voor de zon verdwijnen? Toen er werd gebeld voor een onschuldige enquête over dat onderwerp, kon hij zijn zorgen op dat punt eindelijk een keer kwijt. De beller aan de andere kant was begripvol en sympathiek. Hij beloofde X dat hij terug zou worden gebeld. Uiteraard geheel vrijblijvend en alleen informatief.

Zo begon het beleggingsavontuur van X, dat precies 10 dagen zou duren. Het was een bijzondere tijd waarbij hij dagelijks contact had met zijn adviseur, ook al zo sympathiek en vol begrip voor de situatie van X. Na afloop van die 10 dagen hoefde X zich in ieder geval geen zorgen te maken over zijn spaargeld. Iedere euro van het bedrag van bijna een half miljoen was verdwenen en de telefoon ging niet meer over. Uiteraard is dit een extreem geval, maar denk niet dat u niet interessant bent voor een oplichter indien u minder dan € 500.000 beschikbaar heeft.

Een paar simpele ‘regels’

Betrouwbare, online brokers zoals u op deze site vindt, nemen nooit telefonisch contact met u op over beleggingen. Die keuzes kan en moet u zelf maken. Er is ook nooit aanleiding om meteen geld over te maken. Bij ieder ander product wilt u immers ook altijd meer weten voordat u een beslissing neemt? Praat niet te lang aan de telefoon over zaken als beleggen. Oplichters zijn vaak ervaren professionals die precies weten hoe ze u kunnen raken. Vertrouwt u het niet, verbreek dan de verbinding en noteer het nummer voor het meldpunt bij de AFM. Daarmee kunt u anderen ook helpen.


Populair bij online brokers