Beleggingsfraude neemt sterk toe in 2019


Op deze site staan een aantal betrouwbare online brokers waar u als (beginnende) belegger diverse producten kunt kopen op het gebied van aandelen, grondstoffen en valuta. Dat de belangstelling van particulieren voor beleggen nog steeds groeit, is ook duidelijk. Dit houdt mede verband met de lage rente op spaartegoeden. Een negatief gevolg van die toegenomen interesse in beleggen is echter dat ook de beleggingsfraude weer lijkt toe te nemen. In de eerste helft van 2019 hebben zich al 250 mensen gemeld bij de fraudehelpdesk. Het bedrag waarvoor deze groep is opgelicht, bedraagt ongeveer € 5 miljoen.

Niets nieuws, wel geraffineerder

Nog steeds worden de meeste slachtoffers gemaakt door de boilerroom. De oplichting is heel simpel. De belegger wordt een kans geboden om een enorm rendement te maken via een bijzondere tip. Het klinkt allemaal heel overtuigend, maar is gebaseerd op niets. Inmiddels gaan de oplichters die zich hiermee bezighouden geraffineerder te werk, door in eerste instantie daadwerkelijk winsten uit te betalen. Juist hiermee weten ze het wantrouwen te doorbreken. Na de volgende transactie die meestal het 10-voudige is van de eerste, hoort de belegger daarna niets meer en is het geld verdwenen.

Meeliften op een hype

Mensen blijken nog steeds gevoelig voor advertenties waarin ‘gouden bergen’ worden beloofd. De eerste helft van dit jaar trapten 159 mensen in een nepbericht over de bitcoin. Om mee te doen moest er in eerste instantie € 250 worden betaald. Maar het zogenaamde crypto-fonds bleek een lege huls. Omdat het bedrag waarom het gaat niet erg hoog is, denken beginnende beleggers hun eerste schreden op het pad op deze manier te kunnen zetten. Dat weten oplichters natuurlijk ook. Het gaat bij beleggingsfraude niet alleen om kleine bedragen. Ook in 2019 zijn er al weer trieste gevallen bekend waarbij het gehele vermogen verdween door oplichting

Beleggingsfraude en wat nu?

Een verstandige belegger kiest voor een betrouwbare broker. Bent u toch in aanraking gekomen met beleggingsfraude, meld dit dan altijd bij de fraudehelpdesk om deze vorm van oplichting te bestrijden. Bent u opgelicht op deze manier, doe dan aangifte bij de politie. Als er sprake is van een buitenlandse partij zal men echter weinig voor u kunnen doen. Kijk ook naar de mogelijkheid om uw bank aansprakelijk te stellen, omdat deze soms steken laat vallen bij het controleren van rekeninghouders. Maar besef goed dat een voorzichtige belegger nooit slachtoffer hoeft te worden van deze fraude.


Populair bij online brokers