Beleggingsapp Robinhood heeft een waarde van $ 5,6 miljard


Robinhood heeft onlangs een bedrag van $ 363 miljoen aan nieuwe financiering opgehaald. De waarde van de app wordt hierna geschat op $ 5,6 miljard. Pas vier jaar geleden startten Baiju Bhatt en Vlad Tenev deze app. Inmiddels mogen beiden zich miljardair noemen, al moet daarvoor de waarde natuurlijk nog wel gerealiseerd worden. Het vertrouwen is echter groot in deze broker. Niet alleen beroemdheden als Ashton Kutcher en Snoop Dog hebben miljoenen in het bedrijf gestopt. Ook het investeringsvehikel van Alphabet, het moederbedrijf van Google heeft nu bijna $ 400 miljoen in de startup gestopt.

Is Robinhood een bijzondere broker?

Het bedrijf is alleen actief in de Verenigde Staten en heeft daar nu 4 miljoen deelnemers. Dit zijn vooral jongeren. Via Robinhood kan belegd worden in aandelen, maar de app is vooral gericht op de cryptomunten. De app is gratis, zoals bij de meeste brokers natuurlijk het geval is. Er zijn echter ook betaalde diensten. Maar misschien is de belangrijkste reden voor de populariteit onder jongeren dat er geen minimum inleg is. Dat maakt de app natuurlijk tot een speeltje dat voor jongeren de mogelijkheid geeft direct en voor kleine bedragen te beleggen in onder meer de cryptomunten.

Die aantrekkingskracht op jongeren is natuurlijk de aanleiding om de waarde van deze broker op het enorme bedrag van bijna $ 6 miljard te zetten. Maar jongeren zijn ook wispelturig en juist de focus op de cryptomunten kan ook een zwak punt worden genoemd. Als de cryptomunten zich niet herstellen van de huidige dip, is het niet onlogisch te veronderstellen dat Robinhood de interesse van jongeren weer snel zal verliezen. Het is ook de vraag of een dergelijk initiatief ook in Europa succes zou hebben, omdat de jongeren hier veel minder zijn gericht op het beleggen dan in de VS.

Is Robinhood een hype?

Het verdienmodel van Robinhood bestaat uit de opbrengsten van de betaalde diensten en naar eigen zeggen uit rente, verdiend op de aangehouden tegoeden door de klanten. Hiervan uitgaand zal het aantal klanten erg groot moeten worden om opbrengsten te realiseren om de huidig geschatte waarde een realistische basis te geven. Op dit moment lijkt Robinhood weinig toegevoegde waarde hebben in een markt die al een groot aantal brokers kent die een vergelijkbaar of beter product lijken te bieden. De toekomst zal leren of Robinhood slechts een eendagsvlieg is of de meest succesvolle broker in de geschiedenis.


Populair bij online brokers