Beleggers zijn bang voor ‘zwarte schapen’ in de EU


Het zijn niet alleen de handelsoorlog tussen China en de VS en Brexit die Europese beleggers zorgen baren. Er bestaan ook in de EU een aantal problemen die bijzonder moeilijk oplosbaar lijken. Het is wellicht wat cynisch dat juist deze week de Europese Commissie pleit voor openen van toetredingsonderhandelingen met Albanië en Noord-Macedonië. Beide landen zijn niet alleen arm, maar een eventuele toetreding zou ook om andere redenen erg gevoelig liggen bij een aantal huidige leden van de EU. De geschiedenis is in een groot deel van de regio immers nog niet vergeten. Maar ook de huidige EU kent al probleemleden.

Victor Orban zet een stapje achteruit

De autocratisch genoemde premier van Hongarije heeft een stapje terug gedaan in zijn pogingen om de rechterlijke macht in zijn land geheel naar de hand van de politiek, lees: zijn hand, te zetten. Forse kritiek en dreiging met sancties vanuit Brussel lijkt de reden te zijn voor deze beweging. Maar in hoeverre deze opsteker van lange duur zal zijn, is maar de vraag. Het lijkt immers de strategie te zijn van Orban om heel kleine concessies te doen aan de ‘boze’ buitenwereld, maar intussen zijn plannen onverdroten voort te zetten. Dat lijkt er tenminste op, omdat hij nu weer zijn aandacht heeft gericht op het plan om de onafhankelijkheid van de Hongaarse Academie van Wetenschappen te elimineren. Orban wil dat de regering per 1 augustus controle krijgt over het onderzoeksinstituut en de gebouwen van de academie. Betogingen tegen zijn plannen doen Orban in het algemeen weinig. Ook heeft Orban weinig interesse om zich aan te sluiten bij de Italiaanse vicepremier Salvini die altijd op zoek is naar medestanders in zijn kritiek op de EU.

Salvini wil haast maken

De Europese Commissie zal op 5 juni hoogstwaarschijnlijk weer vermanende woorden richting Italië spreken. Het begrotingstekort zal daar dit jaar naar verwachting weer hoger uitvallen. Maar dat is aan dovemansoren gericht waar het vicepremier Salvini betreft. Die dringt er binnen zijn eigen regering op aan om nu eens haast te maken met de invoering van de belastingverlaging via een vlaktaks. Naar zijn mening zal dit forse economische groei opleveren naar Amerikaans voorbeeld. Premier Conti lijkt echter geen zin te hebben in de golf van Europese kritiek die dit zal gaan opleveren. De financiering van deze maatregel is immers een verder oplopen van het tekort. Een confrontatie lijkt onvermijdelijk.

Op de Europese beurzen lijkt de onzekerheid alleen maar toe te nemen. Bij de betrouwbare online brokers op deze site kunt u beleggingsproducten in alle delen van de wereld kopen.


Populair bij online brokers