Beleggen in grondstoffen: de trend is omlaag


Begin van dit jaar schoten de prijzen van grondstoffen omhoog vanwege een combinatie van een weer opstartende wereldeconomie en een verminderd aanbod door de crisis. Zaken als koper, ijzererts en hout bereikten nieuwe records. Ook olie zal weer flink in de lift. Voor diverse sectoren betekende dit een forse stijging van de productie-materialen zoals in de bouw maar ook de autosector merkte de gevolgen. Inmiddels lijkt de stijging eruit en dat heeft meerdere oorzaken.

Er wordt met argusogen gekeken naar China

Nu de wereldeconomie weer lijkt te herstellen, vallen de cijfers in China tegen. Vooral de productie van staal is afgenomen. Dat is niet helemaal onverwacht omdat de overheid al langer heeft aangegeven dat de vervuiling die hiermee gepaard gaat voor te veel problemen zorgt. Dat soort woorden klinken ook wel eens elders, maar in China lijkt het menens te zijn. De productie van staal was in juli beduidend minder dan in juni. De prijs van ijzererts is sinds eind juni gedraald met 40%. China is als ‘fabriek van de wereld’ ook een grote importeur van allerlei grondstoffen en dan ook van belang voor iedere belegger in deze categorie.

De VS gaat steun aan bedrijven afbouwen

Ook in de VS komen berichten die beleggers in grondstoffen wat schuw maken. Uit de notulen van de FED valt af te leiden dat de noodsteun op termijn zal worden afgebouwd. Kort na de kredietcrisis vond de monetaire verruiming plaats. Daardoor kon de rente op een laag niveau worden gehouden waardoor bedrijven eenvoudiger konden lenen en de rentelasten laag bleven. Eigenlijk was de afbouw van deze maatregelen al ingezet in 2019. Door de Corona-crisis werd dat proces vertraagd en werd er daarboven op nog extra noodsteun gegeven aan bedrijven in sectoren die het moeilijk hadden zoals in de horeca maar ook in de industrie. Afbouw van de noodsteun zal de import van grondstoffen in de VS ook onder druk zetten.

Effecten van de daling van grondstofprijzen

De effecten op de wereldmarkt zijn niet direct merkbaar voor de producenten. In de bouw betalen Nederlandse bedrijven nog steeds topprijzen voor staal en hout. Beleggers worden wel direct met lagere prijzen geconfronteerd. Het lijkt erop dat de markt voorlopig niet meer gunstig is voor een belegging in deze producten. Het is weer een kwestie van afwachten tot de signalen een meer positieve richting aangeven. Uiteraard kunt u ook in grondstoffen beleggen bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers