Beleggen in CO2-arme technologieën


Verantwoord beleggen en voldoende rendement maken, dat wilt u als particuliere belegger toch ook? Klimaatmaatregelen zijn steeds vaker in het nieuws en zijn niet alleen meer het onderwerp van discussie bij de ‘groene lobby’s’. Ook bij gesprekken tussen vermogensbeheerders en hun klanten komt dit punt steeds vaker op de agenda te staan. Veel institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen of bedrijfspaarregelingen voelen ook de druk van hun ‘achterban’ die steeds meer belangstelling krijgt voor een verantwoorde portefeuille. Dat betekent dat de markt zich ook steeds meer in die richting zal gaan begeven en u als particulier daar aandacht voor moet hebben.

Decarbonisatie als uitgangspunt

Dat de broeikasgassen een probleem vormen, is inmiddels een wereldwijd geaccepteerde visie. Beleggers laten klimaataspecten dan ook steeds meer meewegen in hun beleggingsbeslissingen, niet alleen uit principe, maar ook uit rendementsoverwegingen. Een trend volgen is nu eenmaal een noodzaak als het op beleggen aankomt. Ook de paus sprak onlangs over de milieuproblematiek. Op 9 juni jongstleden had hij een publiek van het selecte gezelschap van bestuurders van de grootste olie- en gasmaatschappijen ter wereld.  Voor de paus is het duidelijk dat ook minder ontwikkelde landen toegang moeten krijgen tot de beschikbare energie. Juist in die gebieden neemt immers de bevolking het snelste toe en is er de meeste behoefte aan energie om groei van de economie mogelijk te maken. En in een encycliek had de RK-kerk zich ook eerder al uitgesproken om te komen tot vervanging van technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van sterk vervuilende fossiele brandstoffen.

De praktijk is nog zorgelijk

Hoewel de belangstelling voor herbruikbare energie vooral in de westerse wereld aan het toenemen is, wordt de primaire energievraag ook vandaag de dag nog steeds voor 50% gedekt door fossiele brandstoffen. Het is een feit dat de wereldwijde vraag naar energie vooral fossiele brandstoffen betreft, omdat die nu eenmaal eenvoudiger kunnen worden gebruikt bij bestaande technologie. Als er geen drastische trendomslag komt, zal het percentage fossiele brandstoffen dat wordt gebruikt zelfs weer gaan toenemen met alle milieueffecten van dien. Dat betekent dat beleggers ook steeds meer interesse zullen tonen in bedrijven die vooroplopen als het gaat om CO2-arme technologieën. In een goed gespreide portefeuille zal op dit gebied dus minimaal een aantal fondsen zijn opgenomen. Wilt u een betrouwbare online broker die een ruim assortiment biedt en ook in deze sector voldoende beleggingsproducten biedt? U vindt ze op deze site.      


Populair bij online brokers