Behavioural Finance: hoe goed kent u uzelf?


Ook beleggers zijn maar gewone mensen en dat betekent dat ook bij het beleggen eigenschappen een rol spelen die ons ook in het gewone leven soms dwars zitten of die ons juist helpen om een doel te bereiken. Behavioural Finance is de wetenschap die zich bezig houdt met het in kaart brengen van de soms emotionele kronkels van de menselijke geest waar het betreft het gedrag bij beleggen en andere financiële processen. Hoe goed kent u uzelf eigenlijk?

Zelfoverschatting

Kent u altijd een betere route dan uw Tomtom? Bent u altijd de beste chauffeur als u zich op de weg bevindt? Heeft u zo’n goed geheugen en een oog voor detail dat u zich nauwelijks hoeft voor te bereiden op vergaderingen en bijeenkomsten? Schrijft u zich zonder enige voorbereiding in voor de Vierdaagse van Nijmegen of de Elfstedentocht, omdat u volledig vertrouwt op uw lichamelijke gesteldheid? Als u de vorige vragen in gedachten eigenlijk wel met ‘ja’ heeft beantwoord, is de kans redelijk groot dat u tenminste een beetje last heeft van zelfoverschatting.

Ook in de beleggingswereld is dit een verschijnsel dat zeker voorkomt en dat u vast ook wel eens heeft meegemaakt. Kent u die beleggers die aan de slag gaan zonder enige vorm van beleggingsplan of -methodiek, omdat ze volkomen vertrouwen op ‘hun gevoel voor de markt’? Misschien heeft u hen wel horen praten op verjaardagen, waar ze uitsluitend spreken over de behaalde en nog te behalen successen op het gebied van beleggen. Het meest opvallende daarbij is dan wel dat risico’s volledig worden genegeerd. Tenslotte weet de belegger met ‘gevoel voor de markt’ het allemaal beter dan de rest. Het grootste probleem van de zelfoverschatter is juist vaak dat hij extra risico opzoekt om ook zichzelf weer te overtuigen van zijn gelijk. Het probleem bij zelfoverschatting is dan ook dat op een gegeven moment rationeel gedrag wordt weggedrukt en emotioneel gedrag de overhand krijgt. Vaak met desastreuze gevolgen voor het rendement.

Controleer ook jezelf

Zelfvertrouwen is een eigenschap die misschien wel noodzakelijk is voor beleggen. Overschat uzelf echter niet. Besef altijd dat uw voorspellingen realistisch moeten blijven en vier uw successen bescheiden. De volgende trade kan alweer een domper opleveren immers. Blijf net als op alle andere gebieden in de maatschappij uw kennis bijspijkeren en hou ook uw conditie op peil voor het beleggen door te blijven trainen. Bij iedere betrouwbare online broker heeft u de mogelijkheid om te oefenen zonder kosten.


Populair bij online brokers