Amazon, zijn er grenzen aan het succes?


Aandeelhouders van Amazon hebben lange tijd geduld moeten hebben, omdat de onderneming ondanks gigantische groeicijfers niet in staat leek om die groei ook in winst om te zetten. Topman Jeff Bezos is ook de eigenzinnigheid in persoon. Iedere dollar die werd verdiend werd uitgegeven aan nieuwe activiteiten en Amazon begaf zich telkens in nieuwe sectoren. Bezos waarschuwde dat zijn bedrijf de fout niet zou maken om zich te veel te concentreren op 1 sector om daarmee de concurrentie te kans te geven het bedrijf te achterhalen. Inmiddels lijkt dat beleid zich te hebben vertaald in een goede winstgevendheid en zelfs een snelle winstgroei in de afgelopen periode.

Maar de achterliggende reden van die winstgroei vormt nu de zorg van beleggers en experts. Amazon had er namelijk voor gekozen om minder te investeren in de retailsector. Deze vormt nog steeds het kernbedrijf van Amazon. Het gevolg hiervan is geweest dat de concurrentie een inhaalslag heeft gemaakt en het bedrijf in de belangrijke markten als China en India de groei zag teruglopen. Amazon probeert het tij te keren door $ 800 miljoen extra te investeren. Hierdoor moet het mogelijk worden om bestellingen aan prime klanten binnen 1 dag af te werken in plaats van 2. Een forse aanslag op de winst, waarbij nog niet duidelijk is of deze zich in voldoende extra omzet zal gaan vertalen.

De grenzen van de groei

Niet alles wat Amazon aanpakt, leidt ook meteen naar succes. De overname van de supermarktketen Whole Foods zorgde voor een schok in deze sector, maar Amazon weet de hoge verwachting op dit gebied nog niet waar te maken. De concurrentie lijkt opgelucht adem te halen en ook grote stappen te zetten om het gevaar van Amazon af te wenden. Ook op het gebied van streaming van muziek en video lijkt het bedrijf de hand te hebben overspeeld. Spelers als Apple, Netflix en Spotify kennen ook het klappen van de zweep en zijn geduchte tegenstanders.

Het grootste probleem voor de ongebreidelde groei van Amazon komt wellicht van overheden. Die zien een bedrijf dat zo groot en machtig lijkt te worden dat het een potentiële bedreiging vormt voor de rol van de overheid. Vooral in het Verre Oosten zal men dit niet snel accepteren. Daarnaast zijn er nu eenmaal grenzen aan de omzet, ook wereldwijd. Het is nu eenmaal niet mogelijk om meer boeken te verkopen dan er gelezen willen worden door kopers.

Heeft u vertrouwen in de toenemende groei van Amazon of verwacht u een einde hieraan? In beide gevallen kunt u een positie innemen via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers