Aftellen naar een no-dealbrexit


De nieuwe premier van Engeland is van plan een aantal kostbare uitgaven te gaan doen. Een zeer bescheiden bedrag in vergelijking daarmee is de £ 500 die een aftelklok in de ambtswoning van Boris heeft gekost. Daarop is te zien hoeveel tijd er nog over is tot 31 oktober, de datum waarop Groot-Brittannië de EU zal verlaten, deal or no-deal.

De andere voorgenomen uitgaven maken duidelijk dat Boris al rekening houdt met no-deal. Zo is er £ 2,1 miljard bedoeld om 500 grenswachten te trainen, opslagcapaciteit voor medicijnen te huren en een campagne te realiseren omtrent de gevolgen van de no-deal. Ook werden er plannen gepresenteerd waarbij er een aantal vrijhavens zullen komen waarbij bedrijven zonder belastingheffing kunnen importeten of exporteren. Om bezorgde burgers gerust te stellen zal er ook £ 1,8 miljard worden gepompt in het zo bekritiseerde zorgstelsel. Inmiddels is de nieuwe Britse onderhandelaar – David Frost- naar Brussel gestuurd om daar alle lidstaten duidelijk te maken dat de ‘noodoplossing’ voor de Ierse grens van tafel zal moeten. Boris Johnson straalt de zelfverzekerdheid uit dat zijn dadendrang Brexit tot een feit zal maken en er geen uitstel meer zal plaatsvinden.

Een wankele basis

Het is maar de vraag of de zelfverzekerdheid van Johnson ook door de kiezers wordt gewaardeerd. Bij een noodzakelijk geworden tussentijdse verkiezing in een klein district moesten de conservatieven weer een zetel inleveren in het Lagerhuis. De nieuwe premier heeft nu nog de kleinst mogelijke meerderheid van 1 zetel. En het is bekend dat er vele conservatieve leden in het Lagerhuis beslist geen sympathie hebben voor de nieuwe premier. De conservatieve partij is net zo verdeeld over Brexit als de rest van het land. Maar Boris Johnson weet zich gesteund door de gedachte dat zijn opstelling de wind uit de zeilen neemt van de Brexitpartij van Nigel Farage. Diens partij bestaat immers alleen op basis van de campagne voor een no-dealbrexit.

Problemen of juist niet?

De EU is door de keuze van Johnson als nieuwe premier verder in de problemen gebracht. Dat het gelijk en de macht bij de EU liggen, werd duidelijk gemaakt door de financiële markten. Het Britse Pond daalde meer dan 2,5% sinds het aantreden van de nieuwe premier. Ook zijn in het verleden landen die zich niet aan ‘de regels hielden’ daar altijd voor gestraft.

Ook voor beleggers loopt de aftelklok tot 31 oktober. Heeft u de keuze al gemaakt? Alle beleggingsproducten zijn verkrijgbaar bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers