Adyen, kansen maar ook bedreigingen


Inmiddels is Adyen gepromoveerd naar de AEX en dat heeft geen enkele belegger verbaasd. De successtory van het Nederlandse fintech-bedrijf gaat voorlopig gewoon door. Adyen is een van de marktleiders in de wereld van de online betaaldiensten en de groei in die sector zit er beslist nog in. Onderzoeksbureau McKinsey berekende dat de omzet in 2017 sterk was gegroeid naar $ 1.900 miljard en voorspelt dat dit zal oplopen naar $ 3.000 miljard in 2023. De bedrijven in de sector hebben dan ook de wind mee en dat werd heel duidelijk toen Fidelilty Information Services maar liefst $ 43 miljard betaalde voor de sectorgenoot World Pay. Ook het veel kleinere Nederlandse PayVision werd overgenomen, voor $ 2,2 miljard door Paypal, een andere grote naam in de wereld van de online betaaldiensten.

Forse koersstijging sinds introductie

Natuurlijk heeft Adyen al een behoorlijke koersstijging achter de rug. Maar het bedrijf bleek ook duidelijk gevoelig voor het algemene beurssentiment. Bij de beursintroductie moest er voor een aandeel Adyen in eerste instantie € 240 worden betaald. De gelukkige bezitters zagen daarna de koers in korte tijd omhoogschieten en bij de voorlopige top kwam er € 758 op de borden te staan. Maar de onzekerheid die volgde in de financiële wereld door de handelsoorlog tussen de VS en China en de zeer moeizame Brexit lieten ook Adyen niet onberoerd. In een korte periode daalde het aandeel weer tot rond de € 420. Het toegenomen vertrouwen op de beurzen en het overnamenieuws deed de koers van Adyen ook goed en die schommelt nu weer rond de € 700.

De toekomst en bedreigingen

Het succes van Adyen en sectorgenoten lokt natuurlijk ook nieuwkomers naar de sector, maar die zullen een forse drempel moeten overwinnen om de positie van de marktleiders te kunnen aantasten. En waar Adyen nu vooral de online betalingen regelt voor grote bedrijven als Facebook en Spotify is er ook nog een wereld te winnen in het MKB waar het bedrijf zich ook op wil gaan richten. De grootste bedreiging voor Adyen zou wellicht van de grote klanten kunnen komen. Uber, klant van Adyen, vroeg onlangs een banklicentie aan voor heel Europa. Daarmee kan het online ‘taxibedrijf’ ook zelf de betalingen gaan regelen en een concurrent worden voor Adyen. Het is een kwestie van afwachten wat Uber precies gaat doen met de licentie en of het voorbeeld door anderen zal worden gevolgd.

Als particulier beleggen in Adyen? Dat is op vele manieren mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.  


Populair bij online brokers