ABN AMRO gaat voor € 500 miljoen eigen aandelen inkopen


In 2020 maakte ABN AMRO voor het eerst in 10 jaar een verlies, dat bedroeg € 45 miljoen. In 2021 ging dat een stuk beter want de netto winst kwam uit op € 1,1 miljard. Het bestuur van de bank denkt daarom dat het tijd wordt om de aandeelhouders ook een extraatje te bieden. Er zal voor een bedrag van € 500 miljoen eigen aandelen worden teruggekocht. Op termijn zal ook winstuitkering via dividend worden hervat.

Pikant is dat met name de overheid zal kunnen profiteren van deze stap. De staat houdt nog steeds 56% van de aandelen van de bank. De nieuwe minister van Financiën Kaag heeft al wel aangegeven deze aandelen ook te willen verkopen maar zonder daarbij concreet te worden. In 2017 heeft de staat tot dusverre voor het laatst aandelen in de bank verkocht.

Een jaar met mee- en tegenvallers voor de bank

In 2021 verkocht ABN AMRO het hoofdkantoor aan de Zuidas in Amsterdam en dat leverde een boekwinst op van circa € 370 miljoen. Maar er waren ook bijzondere lasten die niet onaanzienlijk bleken. Zo trof de bank een schikking met het openbaar ministerie omdat het toezicht op het witwassen via de ABN AMRO onvoldoende was geweest. Dat leverde een boete op van € 480 miljoen. Ook moest de bank een voorziening van € 340 miljoen op de balans zetten om klanten te compenseren die te veel rente in rekening was gebracht op producten met een variabele rente. De meest positieve ontwikkeling in het boekjaar 2021 was het feit dat de stroppenpot minder gevuld hoefde te worden. De risico’s op verstrekte leningen zijn aanzienlijk lager ingeschat dan een jaar eerder.

Het dilemma: dividend of inkoop van aandelen

Het is een zaak waar beleggers het vaak niet over eens kunnen worden: dividend op inkoop eigen aandelen. Een dividenduitkering levert praktisch een opbrengst, maar in theorie vermindert deze de koers van het aandeel met hetzelfde bedrag. Bij de inkoop van eigen aandelen krijgen aandeelhouders (behalve de verkopers) geen directe uitkering. Omdat door de inkoop het aantal uitstaande aandelen afneemt, wordt de waarde gespreid over een kleiner aantal en zou daardoor interessanter kunnen worden met een hogere koers. Echter verdwijnt het bedrag voor de aankoop wel uit de kas van het beursbedrijf, net zoals bij een dividend.

Waar geeft u de voorkeur aan als particuliere aandeelhouder? Het is ook mogelijk om uw portefeuille op basis daarvan in te richten. Op zoek naar nieuwe posities? Die zijn wereldwijd en in alle branches te verkrijgen bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers