Aandelen duikelen fors bij escalatie handelsoorlog


Nog steeds is onduidelijk of er tussen de VS en China sprake is van een schijngevecht of het begin van een langdurige en harde handelsoorlog. Als de importheffingen bij beide landen leiden tot een bedrag van 10% van de huidige import zullen daardoor de aandelenkoersen wereldwijd met 20% gaan dalen. Dat berekende hoofdstrateeg Luca Paolini van Picket AM. Deze Zwitserse vermogensbeheerder belegt in totaal ongeveer € 450 miljard voor haar cliënten. Momenteel is dit percentage van 10% nog niet bereikt. Een deel van de importheffingen zijn alleen nog aangekondigd en moeten nog worden doorgevoerd. Paolini acht de kans op een zware handelsoorlog nog steeds relatief klein.

VS en China lijden niet echt onder een handelsoorlog

Volgens het model van Picket AM zal een heffing van 10% volledig worden doorberekend aan de consument. Hierdoor zal de inflatie gaan stijgen met 0,7%. Bedrijfswinsten van beursgenoteerde ondernemingen worden dan omlaag gebracht met ongeveer 2,5%. Op basis van het huidige niveau van de winstgevendheid, zal dit een effect hebben van 15% op de koers-/winstverhouding. De koersen zouden daardoor wereldwijd met minimaal 20% dalen.

De gevolgen van de handelsoorlog zullen sterk verschillen, volgens het genoemde model. China en de VS zijn zelf minder kwetsbaar dan zeer open economieën, zoals die van Singapore, Korea en een aantal Europese landen, waaronder België en Hongarije. Nederland staat op deze lijst ongeveer halverwege. Een paar landen zoals Argentinië, Kroatië en Nieuw-Zeeland worden nauwelijks geraakt door de importheffingen. 

Zal de geschiedenis zich herhalen?

Het meest recente voorbeeld van de gevolgen van het invoeren van importheffingen dateert uit 1971. In die tijd was het Nixon die een handelsoorlog liet ontbranden door de importheffingen met 10% te verhogen.

Het duurde niet lang voordat de S&P een duikeling maakte, die pas werd ingelopen toen er afspraken werden gemaakt voor meer handelsvrijheid. Denkt u dat het huidige conflict tussen China en de VS verder zal escaleren?

Verder lijkt president Trump aan te sturen op een conflict met de EU en klinken er uit die hoek steeds meer sombere berichten. Aan de vanzelfsprekendheid van de voortzetting van het bondgenootschap tussen de VS en de EU wordt zelfs getwijfeld. In turbulente tijden zijn goede rendementen op de beurs te realiseren, indien u de juiste richting weet te kiezen. Gaat u voor hefboomproducten nu het spannend wordt? Kies in ieder geval voor een betrouwbare broker met een ruim assortiment. Op deze site vindt u er een aantal.


Populair bij online brokers