3 tips voor beleggen in onrustige tijden


Het gaat al tijden goed op de beurs en wellicht ben u als belegger inmiddels gewend aan een markt waarin de koersen langzaam maar gestaag blijven stijgen. Natuurlijk hoopt u dat deze trend zich nog even zal voortzetten. Maar u zal zich vast ook al opmaken voor wat onrustiger tijden. Voor het moment dat die komen, volgen hieronder al 3 tips:

Hou altijd geld achter de hand

Liquiditeit is een must voor iedere goede belegger. Zorg dat u altijd de mogelijkheid hebt om bij te kopen als u een buitenkansje ziet. Buy on dips is niet altijd succesvol, maar het is veel frustrerender om niets te kunnen doen en dan achteraf spijt te moeten hebben van een gemiste kans. Overigens betekent dit ook dat u er alvast verstandig aan doet om in rustige tijden (gedeeltelijk) te verkopen, zodat u reserves gaat kweken.

Selecteer alvast alternatieven

Bent u momenteel helemaal tevreden met uw huidige portefeuille, omdat die u een uitstekend rendement heeft gebracht? Ga dan toch vast op zoek naar alternatieven voor de minder goede tijden die ongetwijfeld zullen volgen. Denk op dit moment bijvoorbeeld aan beursgenoteerde vastgoedondernemingen. Met name fondsen die jaarlijks een goede inkomensstroom genereren, kunnen in onrustige tijden een portefeuille meer stabiel maken, terwijl men momenteel maar weinig aandacht heeft voor deze aandelen. Ook zal het beleid van de ECB, dat er mede op is gericht de inflatie weer wat te laten toenemen, ervoor zorgen dat zakelijk onroerend goed in waarde zal stijgen.  

Let op macro-economische signalen

De westerse centrale banken hebben de rente nu al vele jaren laag gehouden door een enorme geldcreatie mogelijk maken door opkoopacties. Het lijkt er nu op dat men voldoende vertrouwen heeft in het bedrijfsleven om het veiligheidsnet van een extreem lage rente weg te halen. Een oppassende belegger houdt hier nu al rekening mee. Bedrijven die hun financiering nog niet op orde hebben of in de fase verkeren dat er regelmatig aanvullende financiering nodig zal zijn, zullen hier de prijs voor moeten betalen. Bekijk uw portefeuille kritisch en neem afscheid indien u het idee heeft dat een hogere rente ook nadelig zal uitpakken voor een positie die u heeft ingenomen. Mocht u uit het verleden nog high yield obligaties in uw bezit hebben, dan is dit echt het moment om daar afscheid van te nemen. Durf vooruit te lopen op ontwikkelingen die u wel kunt zien aankomen, voor de meeste economische ontwikkelingen geldt dat immers niet.


Populair bij online brokers