Wie betaalt de oplichter?


Misschien behoort u tot de tienduizenden Nederlanders die dit jaar een appje hebben gehad van een van de kinderen: ‘Ik heb een nieuw nummer en heb dringend geld nodig’. In de meeste gevallen loopt dat gewoon goed af en reageert de gebelde niet door te betalen. Maar als deze het ‘nieuwe’ nummer draait, is de stem van het kind hoorbaar: ‘Hallo, met wie spreek ik?’, alsof de nieuwe telefoon het nog niet goed doet. In feite hebben criminelen deze zin gewoon opgenomen om te gebruiken bij een poging de ouder geld af te troggelen. Het kan ook een medewerker zijn van uw bank die waarschuwt dat er pogingen zijn gedaan vanuit het buitenland om geld van uw rekening te halen. Alles klinkt vertrouwd en u wordt gebeld vanaf een nummer dat van bank is, althans zo lijkt het. Als u het geld snel overmaakt op een kluisrekening komt alles goed.

Spoofing is succesvol

De hierboven genoemde methoden die spoofing worden genoemd, zijn inmiddels al behoorlijk bekend, maar toch zijn er regelmatig trieste gevallen waarbij vooral ouderen geld kwijtraken, soms hun gehele zorgvuldig bij elkaar gespaarde kapitaaltje. Het vervolg laat zich raden. Een aangifte doen heeft weinig zin omdat de criminelen vaak in een ver buitenland zitten en daardoor buiten het bereik van de opsporingsinstanties in Nederland. Ook de bank voelt zich meestal niet verantwoordelijk voor het probleem, tenslotte kiest de klant voor de betaling en verricht daarbij alle voorgeschreven acties.

Toch ligt er nu een voorstel tot wetgeving om de bank wel aansprakelijk te stellen voor dergelijke oplichtingspraktijken van derden. De bank zou dan gehouden zijn om alles te doen om het per abuis overgeboekte geld terug te halen of via het bankverkeer de oplichters op te sporen. Als dit uiteindelijk geen gevolg heeft, moet de bank de schade aan de gedupeerde klant vergoeden.

Banken steeds verder in de problemen?

Hoewel het een sympathieke poging is van de overheid om voor schrijnende gevallen een oplossing te bieden, is het ook een vreemde methode om banken met een taak op te zadelen waartoe ze evenmin de mogelijkheden hebben als de plaatselijke politie.

Het wetsvoorstel lijkt misschien vergezocht, maar het is beslist niet onmogelijk dat het tot wet wordt verheven. Dat zou traditionele banken nog kwetsbaarder maken dan ze nu al lijken te zijn. Ongetwijfeld zullen ze de extra kosten willen verhalen op de klanten. Voor beleggers lijken traditionele banken steeds minder interessant als beleggingskeuze. Er zijn echter nog vele andere sectoren die minder riskant zijn. Beleggen doet u bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers