WeTransfer blaast beursgang af


Het is er niet van gekomen, de eerste grote beursgang van 2022 in Amsterdam. Kort voor de officiële aankondiging heeft technologiebedrijf WeTransfer besloten niet naar de beurs te gaan. Hiervoor wordt de onrustige markt als reden gegeven.

Wat is WeTransfer en waarom een beursgang?

Het Nederlandse bedrijf verstuurt grote bestanden voor bedrijven en particulieren de wereld rond. Maandelijks maken ongeveer 87 miljoen klanten gebruik van de diensten van WeTransfer. In het algemeen gebeurt het verzenden gratis, maar er is ook een optie om een abonnement te nemen voor extra services. De beursgang van een deel van de aandelen was bedoeld om geld op te halen voor een uitbreiding van de diensten, terwijl ook een deel van de oorspronkelijke investeerders hierdoor zou kunnen cashen. Volgens mededeling van WeTransfer was er voldoende belangstelling van nieuwe investeerders. Er is echter niet bekend gemaakt in hoeverre er een nieuwe datum in het verschiet ligt of dat de benodigde financiering elders wordt ingevuld.

Ook Coolblue keerde op de schreden terug

WeTransfer is niet het eerste bedrijf dat op het laatste moment afziet van een beursgang. Eind vorig jaar gebeurde dat ook bij Coolblue. De webwinkel in elektronica leek op een succesvolle beursgang af te koersen met een aantrekkelijke opbrengst. Ook bij Coolblue ging het met name om geld op te halen voor internationale expansie. De meerderheid van de aandelen zou in handen blijven van de huidige groot-aandeelhouders. Hoewel ook in dit geval de onzekere markt als reden werd aangegeven voor het niet doorgaan, klonken er andere geluiden uit de hoek van de financiële experts. Daar werd gezegd dat er beduidend minder interesse was voor de webwinkel dan oorspronkelijk was verwacht. De opbrengst van een gang naar de beurs leek daarmee niet aantrekkelijk genoeg. Het is niet bekend of Coolblue dit jaar een nieuwe poging zal doen.

De ogen zijn nu gericht op bol.com

Supermarktconcern Ahold/Delhaize kocht bol.com 9 jaar geleden voor € 350 miljoen. Daarna heeft de grootste webwinkel van Nederland een spectaculaire ontwikkeling laten zien. Het heeft nu een omzet van ongeveer € 6 miljard. De beursgang is gepland voor het tweede halfjaar van 2022 en tot dusverre lijken er minder belemmeringen te zijn dan bij de bovengenoemde bedrijven. Het is voor Ahold/Delhaize van belang om de waardering van het eigen aandeel op te schroeven, omdat daarin de afzonderlijke waarde van bol.com nog niet goed tot uitdrukking komt.

Bent u geïnteresseerd in Nederlandse beursgangen? Alle informatie vindt u daarvoor bij de betrouwbare, online brokers op deze site.


Populair bij online brokers