Wat is trading precies bij online brokers?


De meest simpele definitie van trading is het kopen en verkopen van aandelen, deviezen, grondstoffen of derivaten op de beurs. Maar trading heeft eigenlijk een bijkomende betekenis gekregen door handelaren – traders – die uitsluitend gericht zijn op koerswinst en dan het liefst op de korte termijn. Bij traden heeft men het dan ook vaak over daytrading waarbij de posities op het eind van de dag weer worden gesloten, ongeacht of deze het geplande resultaat hebben opgebracht. Natuurlijk is (day-)trading vooral gericht op derivaten met hefboom, zoals CFD’s, futures, turbo’s etc. en ook opties. Een daytrader wil vaak van de opbrengst van zijn beurshandel kunnen leven zonder daarbij te grote bedragen te hoeven riskeren. Dan is het werken met hefboom praktisch een voorwaarde om dit te kunnen realiseren. Daarna is het natuurlijk ‘alleen’ een kwestie van goedkoop kopen en duur verkopen. Bij de moderne online brokers is een groot assortiment beschikbaar in producten met een hefboom die soms kan oplopen tot in de honderdtallen. De betrouwbare en betere brokers hebben ook altijd een demo-account waarmee u uw kwaliteiten als daytrader kunt testen. Maar waar moet een daytrader nu op letten om succesvol te zijn?

Voorwaarden voor succesvol traden

Psychologie

Geloof nooit dat u het beter weet dan de beurs. Bepaal een strategie en houdt u daaraan. Zodra een trader zijn eigen strategie uit het oog verliest, omdat een bepaald fonds zich anders ontwikkelt dan hij verwacht, bestaat de kans dat men gaat vechten tegen de markt. Dat is een gevecht dat nog nooit iemand heeft kunnen winnen.

Kijk naar risk reward

Met hefboom werken brengt meer risico met zich mee dan werken met producten die deze mogelijkheid niet kennen. Bepaal altijd de hefboom naar aanleiding van het maximale risico dat u bereid bent te nemen. Op basis hiervan kunt u bepalen welke inzet de door u verwachte beloning zal gaan opleveren.

Doe aan money management

Succesvol traden zonder een goed money management is eigenlijk onmogelijk, maar toch verzuimen met name veel traders om zich aan de regels te houden op dit gebied. Money management is vaak de redding in tijden dat het even tegenzit met de handel. Een goede trader zal juist op dat moment zich aan zijn eigen regels op het gebied van money management moeten houden. Dat betekent onder meer nooit bijkopen als u het verkeerd heeft ingeschat. Maar het betekent ook een stoploss verhogen zodra een winstgevende positie zich ontwikkelt en niet uit hebzucht het onderste uit de kan willen hebben. Wie van traden wil leven zal ook nooit alles op één kaart zetten.


Populair bij online brokers