Trump en TikTok


Bytedance is het moederbedrijf van de app TikTok. Weinig volwassenen zullen de app op de mobiel hebben, maar bij 800 miljoen jongeren in de tienerleeftijd is het een populair social media middel. Ze versturen er korte berichtjes, foto’s en video’s mee en daarmee is het te vergelijken met Instagram voor het iets oudere publiek. TikTok heeft een Chinese eigenaar en door de regering Trump wordt de huidige app gezien als een mogelijke bedreiging van de nationale veiligheid van de VS. De Amerikaanse president heeft gezegd de app te verbieden als deze in de VS niet voor 15 september in Amerikaanse handen is gekomen. Door de president wordt gedacht dat de app informatie verzamelt over (jonge) Amerikaanse burgers die mogelijk worden overgedragen aan de Chinese overheid.

Is de bedreiging een realiteit?

Het is bekend dat China veel moeite doet om het westen te bespioneren en daarbij vaak uit is op economische en militaire geheimen. Alle bedrijven die in China zitten worden in deze tijd van spanningen tussen de VS en het communistische bolwerk in Azië als potentiële bedreigingen gezien omdat in het thuisland de regering moeiteloos in staat in om gewenste gegevens te verkrijgen. Is de informatie over jonge Amerikanen die gebruik maken van TikTok van enig belang voor de machthebbers ver weg? Het is een feit dat de app TikTok iedere 30 seconden verbinding maakt met een server en daarmee informatie doorgeeft over de gebruiker. Dat hoeft niet altijd onschuldig te zijn indien iemand bijvoorbeeld later een bezoek zou willen brengen aan China. Ook is niet duidelijk wat er precies aan gegevens van TikTok gebruikers wordt verzamelt.

Een persoonlijke wraakneming?

Wellicht herinnert u zich de beelden nog van de Republikeinse verkiezingscampagne van Trump in Oklahoma. Aanhangers van de president wezen op het enorme aantal aanmeldingen en een verwachte opkomt van een miljoen Amerikanen uit het gehele land. De extra voorzieningen bleken onnodig en de opkomst viel zwaar tegen. Achteraf bleek dat jongeren bij wijze van een grap, die via TikTok was georganiseerd, verantwoordelijk waren voor vele fake aanmeldingen. De grap kwam beslist niet goed aan bij de Republikeinen die ook op andere wijze beïnvloeding van de verkiezingen vrezen. Misschien maakt Trump nu een punt richting TikTok en de jeugd?

Binnenkort zal duidelijk worden of er een toekomst is voor TikTok in de VS. Beleggen in andere social media is eenvoudig via de betrouwbare online brokers op deze site.

 

 


Populair bij online brokers