Traditionele banken in de verdrukking


Aan wie vertrouwt u uw geld toe? Die vraag stond centraal in een onderzoek van adviesbureau Bain & Company onder 150.000 consumenten wereldwijd, waaronder 2.500 Nederlanders. Uit de resultaten bleek dat inmiddels meer dan de helft van de ondervraagden meer vertrouwen hebben in de grote tech-bedrijven dan in de traditionele banken. En het betreft hier dus niet het beleggen, maar het standaard financiële verkeer. Bedrijven als Google, Amazon, PayPal en Alibaba halen de traditionele banken links en rechts in. In Nederland scoren de banken nog relatief goed, omdat in ons land nog steeds meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek toch kiest voor een bank.

Betalingen op het internet

Vooral jongeren lijken de traditionele banken steeds meer de rug toe te keren. In de leeftijdsgroep van 18 tot 34 jaar zou 2/3 deel van de ondervraagden er geen moeite mee hebben om al hun ‘bankzaken’ af te wikkelen bij een tech-bedrijf. In de VS is dat percentage al 80%. In het verre oosten zijn niet-bancaire instellingen al dominant geworden als het gaat om bepaalde delen van het betalingsverkeer. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor landen als Brazilië. In China gebruikt momenteel meer dan 95% van de consumenten een niet-bancaire aanbieder als ze betalingen doen op het internet. In Nederland is op dat gebied de situatie nog heel anders, omdat iDeal, het gezamenlijk platform voor betalingen van de grote banken, erg succesvol is en hiermee nog meer dan 50% van de betalingen voor online aankopen wordt gedaan. Juist daarom is ons land een mooie ‘testcase’ voor aanbieders die de positie van de banken willen overnemen. Tijdens de laatste presentatie van de kwartaalcijfers van ING, merkte deze bank al op dat ze duidelijk de adem van de grote tech-bedrijven in de nek voelen. Het komt ook al voor dat deze de klanten lijken te ‘stelen’ van de traditionele banken in ons land. Ook fintech is een probleem, maar deze innovatieve oplossingen kunnen vaak eveneens toegepast worden in het traditionele bankieren. Een groot probleem zien de bankiers ook in het feit dat voor banken in de westerse wereld privacy-standaarden gelden die veel scherper zijn dan voor tech-bedrijven.

Banken en beleggen

Gelooft u in een rol voor de traditionele banken nu tech-reuzen ook die activiteiten willen overnemen? Ook in deze sector zullen de veranderingen waarschijnlijk sneller gaan dan we momenteel kunnen voorzien. Het is dus aan te bevelen hier rekening mee te houden in uw portefeuille. Kies voor al uw beleggingsproducten een betrouwbare online broker. U vindt er een aantal op deze site.


Populair bij online brokers