Ouderen steeds vaker slachtoffer van beleggingsfraude


Eigenlijk is het heel simpel. Als u als particuliere belegger geen slachtoffer wilt worden van een beleggingsfraude kiest u voor een betrouwbare online broker, zoals er op deze site een aantal zijn opgenomen. Deze brokers staan onder toezicht van de AFM of een vergelijkbaar buitenlands instituut.

U kunt in de reviews zien dat deze brokers precies doen wat ze beloven. Ze maken het voor u mogelijk om te beleggen waar en op welke manier u dat wilt. Ze bieden een platform dat u extra opties biedt bij de keuze van het beleggen. Ze waarschuwen u voor de risico’s van beleggen in het algemeen en bieden vaak bedenktijd bij een transactie door u te vragen of u zeker weet dat u deze wilt doorzetten. Betrouwbare brokers zullen u nooit ongevraagd advies geven of u bepaalde producten ‘opdringen’.

Meer en grotere verliezen door fraude

De tijd is bijzonder omdat de spaartegoeden steeds toenemen en de spaarrente maar op 0% blijft staan. Hierdoor worden spaarders onzeker. Ze horen over het risico dat de rente negatief wordt. Ook rekenen specialisten voor dat sparen momenteel de zekere manier is om koopkracht te verliezen.

Wilt u als spaarder dat uw tegoed over 10 jaar nog maar de helft waard is door inflatie en belastingheffingen? Ook criminelen beseffen dat het veel geld kan opleveren door in te spelen op die angsten. In 2018 was het verlies door beleggingsfraude nog € 5 miljoen, het vorig jaar was dit al opgelopen naar € 13 miljoen. Let wel dat dit uitsluitend gemelde gevallen zijn bij de Fraudehelpdesk. Vaak wordt uit schaamte de fraude niet gemeld, wordt aangenomen. Opvallend was dat een groot aantal van de gedupeerden ouder is dan 65 jaar. Bij hen worden ook de grootste verliezen gemeld.

Hoe herkent u beleggingsfraude?

Fraudeurs maken steeds meer gebruik van nep-advertenties. Wellicht heeft u ze zelf ook wel eens gezien. Ze komen overal voor, ook bij betrouwbare media. Vaak worden ze direct geplaatst en duurt het even totdat ze weer verwijderd kunnen worden. Via de advertentie komt u op een gelikte website terecht en wordt duidelijk gemaakt dat ook u veel geld kunt verdienen met beleggen. Zit u eenmaal aan de ‘haak’, dan volgt vaak ook nog een persoonlijk contact. Telefonisch krijgt u adviezen die vrijwel zeker fors geld op zullen leveren. Dat geld komt dan wel bij de fraudeur terecht, omdat dat immers zijn bedoeling is. Wellicht voordat het slachtoffer het beseft, is hij soms al een bedrag van € 40.000 kwijt. Trap er niet in! Beleg alleen via betrouwbare brokers.


Populair bij online brokers