Ook ASML heeft een tekort aan chips


Het klinkt wellicht vreemd dat de wereldmarktleider in het maken van machines om chips te produceren een tekort kan hebben aan halfgeleiders. Maar ook de hightech fabrikant uit Veldhoven is afhankelijk van zo’n 500 verschillende leveranciers, waaronder die voor geavanceerde chips. De meest moderne chipmachines die ASML maakt, werken met ultraviolet licht, kosten € 120 miljoen per stuk en zitten vol met moderne techniek, ook chips. Uiteraard heeft ASML meer invloed in deze branche, gelet op de unieke positie van het bedrijf. Maar ook in Veldhoven moet er soms gewacht worden op de onderdelen vanwege het tekort aan halfgeleiders, met name de geavanceerde.

De behoefte aan chips is onderschat, zegt CEO ASML

Pieter Wennink, CEO van ASML, verkeert in een prettige positie. De komende jaren zal het bedrijf meer orders krijgen dan het kan afleveren, vanwege de technologische voorsprong die het heeft opgebouwd. Maar hij denkt ook dat de behoefte aan chips is onderschat en dat dit de komende jaren meer invloed gaat krijgen op de wereldeconomie. Vandaag de dag communiceren ongeveer 40 miljard ‘dingen’ met elkaar. Dat gebeurt in een moderne (al dan niet elektrische) auto tussen diverse onderdelen, maar ook via de smartphone waarmee u de chip in de wasmachine opdracht geeft om te beginnen met het programma. Verwacht wordt dat in 2030 maar liefst 350 miljard dingen met elkaar in contact zullen staan en daarvoor zijn chips nodig in ongekende hoeveelheden.

Een nieuwe chipsfabriek opbouwen kost € 20 miljard en duurt minstens 3 jaar

Momenteel is er vooral een tekort aan geavanceerde chips en die worden grotendeels in het Verre Oosten gemaakt. Slechts een kleine hoeveelheid van de fabrieken staat in Europa. De meeste chips die in Europa en ook Nederland worden gemaakt, zijn eenvoudig. Dat probleem is niet zomaar op te lossen. Een nieuwe moderne fabriek voor geavanceerde chips kost € 20 miljard en duurt 3 jaren om op te bouwen.

Intel heeft meerdere malen aangegeven om wel in Europa te willen investeren in nieuwe fabrieken. Maar dan gaat dat om eenvoudige chips en is de gevraagde prijs in de vorm van subsidies vaak erg hoog. Het is een punt dat alleen op te lossen valt door goede Europese samenwerking. Voor ASML ziet de toekomst er in ieder geval goed uit. Dat blijkt ook uit de koersstijging van het aandeel in 2021 van 75%. Zit er nog meer in het vat in 2022? Die vraag kunt u als particuliere belegger zelf beantwoorden via de betrouwbare, online brokers op deze site.


Populair bij online brokers