Gevecht om Just Eat


Prosus, de investeerder in technologie en internetbedrijven, heeft het bod op de Britse maaltijdbezorger Just Eat toegelicht. Het fonds dat zelf sinds korte tijd een notering heeft aan de Amsterdamse beurs biedt een premie van 20% op de huidige beurskoers van Just Eat. Het bedrijf zou daarmee op een waarde van £ 5,7 worden gewaardeerd. Als voor 11 december 75% van de aandeelhouders het bod accepteert, zal Prosus dat gestand doen. Eerder was dit percentage op 90% gezet. Het management van Just Eat steunt het bod van Prosus niet en vindt dat te laag. Dat geldt ook voor het andere bod dat er ligt van Takeaway. In dat bod ziet het management echter wel meer kansen op het gebied van samenwerking.

Is het bod van Takeaway interessanter voor de aandeelhouders?

Hoewel de Britten het aanbod van Takeaway ook te laag vinden, zou dit in hun ogen meer waarde bieden dan het bod van Prosus. Takeaway heeft een bod gedaan waarbij de overname wordt gefinancierd met aandelen Takeaway. Omdat deze aandelen de afgelopen periode met 12% zijn gedaald komt de waarde van dat bod momenteel neer op ongeveer £ 5 miljard. Topman Rob van Dijk van Prosus heeft dan ook benadrukt dat het management van Just Eat de belangen van haar aandeelhouders voor ogen moet houden. Hij merkte op dat Just Eat voor grote uitdagingen staat in de nabije toekomst en het maar de vraag is of Takeaway de oplossingen daarvoor kan bieden. Hiermee werd duidelijk gemaakt dat Prosus over grote financiële reserves beschikt, iets wat niet geldt voor Takeaway.

De aandeelhouders staan voor een moeilijke keuze

Prosus en Just Eat werken al samen in Brazilië en Prosus noemt die samenwerking een voorbeeld voor de waardecreatie die ook in Europa zou kunnen plaatsvinden. In hoeverre er nog een plan B bestaat indien de aandeelhouders van Just Eat niet in voldoende mate kiezen voor Prosus is onbekend. In een reactie liet Takeaway weten dat de voordelen van de combinatie met Just Eat evident zijn en de aandeelhouders van Just Eat de kans wordt geboden om hiervan te profiteren middels de aandenken die zij zullen ontvangen in de combinatie. Ze wijzen op het succes van Takeaway in Nederland en Duitsland en de mogelijkheden om dit in het Verenigd Koninkrijk ook te realiseren.

Een overnamestrijd kan ook voor een particuliere belegger een mogelijkheid zijn op een aantrekkelijk rendement te realiseren op korte termijn. Via de betrouwbare online brokers op deze site zijn er meerdere opties om een kansje te wagen.


Populair bij online brokers