Europa wordt overweldigd door de frightful 5


De New York Times kwam met de aanduiding ‘frightful 5’ voor de grootste techbedrijven in de VS. Men rekent Apple, Amazon, Alphabet (Google), Facebook en Microsoft hiertoe. Hoewel ook deze giganten de afgelopen weken een behoorlijke veer moesten laten op de beurs, is hun economische macht enorm. De gezamenlijke beurswaarde van deze vijf bedrijven is opgelopen tot bijna $ 4.000 miljard. Apple was ook het eerste bedrijf dat een waarde van $ 1.000 op de borden bracht. Deze beurswaarde is groter dan het hele bbp van Duitsland. Het is zelfs 20% van de hele economische waarde van de EU. Maar nog meer afschrikwekkend in dit groepje tech-reuzen is de het gigantische bedrag aan vrije kasmiddelen waarover deze ondernemingen beschikken en waarmee ze vrijwel ieder ander bedrijf kunnen overnemen of wegconcurreren.

De slechte concurrentiepositie van Europa

Duitsland, al decennialang het trekpaard van Europa op economisch gebied, is weggezakt naar de 15e plaats op de ranglijst van de meest concurrerende landen ter wereld. Nog maar vier jaar geleden was er een trotse 6e plek beschikbaar voor dit land. Als eerste op de lijst staat de VS. Het land is sinds 2017 geklommen vanaf de vierde plaats. Hoewel Trump hiermee zeker politiek voordeel zal doen, is die prominente positie met name te danken aan de activiteiten van de ‘frightful 5’.

In Europa is men in ieder land wanhopig bezig om een eigen ‘Silicon Valley’ te ontwikkelen. Maar ondanks de succesjes die worden behaald, is de versnippering zo groot dat Europa op dit gebied ver achterblijft bij de rest van de wereld. Europa heeft geen enkel internetbedrijf dat vergelijkbaar is met de Amerikaanse internetreuzen en loopt inmiddels ook ver achter bij de pogingen van China op dit gebied.

Zal Europa de slag om de nieuwe economie 4.0 verliezen?

Hoewel de handelsoorlog tussen China en de VS momenteel veel aandacht trekt, is een andere oorlog veel belangrijker. De VS en China zijn in een heftige strijd verwikkeld om de hegemonie in digitale technologie. Momenteel is de VS de onbetwiste wereldleider op dit gebied, maar China wil die positie binnen een aantal jaren overnemen. Ook andere landen, zoals Rusland, zien deze ontwikkeling met lede ogen aan. Rusland heeft daarom een programma aangekondigd waarmee het land snel wil groeien op het gebied van nieuwe technologieën. China als leider van economie 4.0 is voor veel landen een reden tot bezorgdheid.

Ook voor de particuliere belegger is het van groot belang om deze strijd te volgen. De tech-reuzen in de VS slokken andere bedrijven op of vernietigen die. In de economie 4.0 is er vaak maar plaats voor 1 gigantisch bedrijf. Kiest u voor de winnaars?

Een betrouwbare broker biedt u een groot assortiment aan beleggingsproducten tegen aantrekkelijke tarieven. Op deze site staan er een aantal.


Populair bij online brokers