Een opsteker voor Signify


Voor de oudere particuliere belegger zal deze naam nog wel een tijdje wennen blijven. De voormalige lichtdivisie van Philips heeft nu ook in naam afscheid genomen van het verleden. Philips heeft geen aandelen meer in het bedrijf dat nog steeds marktleider is in de wereld van verlichtingsproducten. Toch zal de naam Philips nog wel een tijd verbonden blijven met dit beursbedrijf. Als wereldwijd merk voor professionals en consumenten wordt nog steeds Philips gebruikt. Dat is beslist ook niet onlogisch omdat dit merk al meer dan 100 jaar staat voor innovatie en kwaliteit. Behalve op LED zet Signify in op slimme verlichting door innovatieve apps en combinaties met andere smart consumenten apparaten.

Beterschap beloofd

In oktober 2019 kwam het beursbedrijf met een relatief onverwachte winstwaarschuwing. Door druk op de traditionele lampenmarkt was de marge onder druk komen te staan. Het resultaat over het vierde kwartaal viel behoorlijk tegen. Signify beloofde beterschap in 2020, maar daar kwam weinig van terecht in verband met problemen in de toeleveringsketen en daarbij mag u gerust aan China denken. De winst in het eerste kwartaal van 2020 bedroeg € 27 ten opzichte van € 44 miljoen in het voorgaande jaar. Ook de omzet liep licht terug van € 1,5 miljard naar € 1,43 miljard. De doorgevoerde kostenbesparingen konden door de bijzondere marktomstandigheden niet volledig worden benut voor betere resultaten onder de streep.

Opluchting ondanks onzekerheid

Ook Signify heeft de verwachtingen moeten bijstellen voor 2020 naar aanleiding van de Corona-crisis. Inmiddels zijn de problemen met de toeleveringsketen vrijwel volledig opgelost volgens CEO Eric Rondolat. De directie en de raad van toezicht zullen in het tweede kwartaal van 2020 ongeveer 20% van hun beloning inleveren. Aan het personeel is gevraagd een vergelijkbaar offer te maken. Volgens Rondolat is er grote bereidheid om op vrijwillige basis salaris in te leveren soms gekoppeld aan een werktijdverkorting. Ook zal de prestatiebeloning een halfjaar worden uitgesteld. Tegen die laatste maatregel heeft vakbond CNV protest aangetekend. De analisten en beleggers toonden zich opgelucht na de kwartaalrapportage. De beoordeling door de experts werd verhoogd en ook op de beurs maakte het aandeel een forse koerssprong.

Voor Signify is het -net als voor veel andere bedrijven- nu zaak dat de economie weer snel op gang komt. Een groot deel van de omzet wordt verdiend in de professionele markt. Ziet u als particuliere belegger ook een lichtpunt in Signify? Beleggen hierin is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers