De Sharpe Ratio


Als belegger maakt u iedere dag keuzes, ook als die er slechts uit bestaan een bestaande positie te handhaven of geen nieuwe aan te gaan. Natuurlijk zullen de meeste beleggers dit doen op basis van afwegingen en niet (alleen) maar gevoel. Maar als u een keuze hebt genaakt om aan bepaalde assets de voorkeur te geven boven andere, is er dan een mogelijkheid om deze keuze te checken, althans in grote lijnen? Kortom hoe gaat u achteraf beoordelen of uw keuze de juiste is geweest?

Performance afgeleid tegen beweeglijkheid

William Sharpe is een Amerikaanse financieel econoom die geboren werd in 1934 en in 1990 de Nobelprijs voor economie won. Zijn ratio is redelijk simpel en kan worden gebruikt om te toetsen of een voorkeur voor een bepaalde belegging de juiste is qua risico/ rendement. Voor de Sharpe Ratio wordt van het rendement eerst de risicovrije rente van het resultaat afgetrokken. Deze kan iedere belegger immers realiseren zonder zich op de markt te hoeven begeven. Als de ratio daarna tussen de 0 en de 1 blijft, is dat redelijk normaal, boven de 1 is het resultaat goed en boven de 2 is het rendement uitstekend.

Wilt u uw eigen prestatie op beleggingsgebied beoordelen, bereken dan ook de Sharp ratio eens voor uw portefeuille. Natuurlijk geeft een langere periode een meer zuivere uitkomst. Voor de periode 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2017 kunt u de volgende rekensom hanteren: Bereken het rendement over het totaal vermogen dat u heeft behaald met uw vermogen en verminder dat met 1,97%. Het percentage dat u dan overhoudt is de Sharpe Ratio en geeft een indicatie van de juistheid van uw keuze in het afgelopen jaar. Heeft u een Sharpe Ratio van 2 of meer?

Gebruik controleerbare ratio’s

Misschien leest u ook de fora over beleggingen tegen het einde van het jaar en verbaast u zich over de hoge rendementen die beleggers hier noemen als er naar hun prestatie wordt gevraagd. Natuurlijk is er altijd een percentage beleggers dat het extreem goed doet, net zoals er beleggers zijn die grote verliezen maken. Het is echter geen goed idee om uw wijze van beleggen te baseren op resultaten die niet controleerbaar zijn. De Sharp Ratio wordt door managers van de grootste portefeuilles ter wereld gebruikt om hun performance te testen. Het is derhalve een beter idee om uw rendement ook hiermee te toetsen. Kies natuurlijk ook altijd voor een betrouwbare online broker. Een betrouwbaar overzicht vind u op onze website Onlinebrokers.nl. Zo maakt u altijd een veilige keuze bij een Europese broker.


Populair bij online brokers