De keuze van de Saudi’s


Het staatsfonds van Saudi-Arabië is met beheerd vermogen van circa $ 300 miljard een van de grootste beleggers ter wereld. Het is dan ook logisch dat er veel aandacht is voor de nieuwe posities die het fonds inneemt. De afgelopen periode hebben de Saudi’s voor honderden miljoenen geïnvesteerd in Facebook, Walt Disney en wellicht verrassend ook vliegtuigbouwer Boeing stond op het lijstje van het staatsfonds. Eerder waren het Amerikaanse banken en de luxe hotelketen Marriott waarvan forse aandelenpakketten werden ingekocht. Daar voor was de forse koersdaling door de oliecrisis schijnbaar aanleiding om de belangen in de olieconcerns uit te breiden. Onder meer Shell, Total en ENI werden met oliedollars aangekocht.

Back to normal?

Het beleggingsbeleid van het Public Investment Fund uit Saudi-Arabië lijkt aan te geven dat men daar een terugkeer naar normaal verwacht als de coronacrisis is uitgewoed. Omdat het fonds in het algemeen op lange termijn belegd is het ook mogelijk dat de recessie die vrijwel onvermijdelijk wordt afgewacht om daarna te kunnen profiteren van de huidige aankopen. Deze strategie is voor de meeste particuliere beleggers wellicht iets te hoog gegrepen omdat het herstel in sommige sectoren decennia zou kunnen duren.

Volgt een ontslaggolf?

Een van de sectoren die het zwaarst getroffen lijken door de crisis is zonder enige twijfel de luchtvaart. Experts verwachten dat het al gauw 10 jaar kan duren voordat de beursbedrijven de huidige problemen hebben overwonnen. Waar tot dusverre de meeste luchtvaartmaatschappijen middels staatssteun proberen te overleven en voorlopig afzien van ontslagen, heeft Air Canada nu gekozen voor een vrijwel onvermijdelijke volgende stap. Gelet op het feit dat ook Air Canada nauwelijks nog vluchten uitvoert, zal 50% van het personeel, dat zijn 20.000 werknemers, worden ontslagen. Het geeft duidelijk aan dan het bedrijf ook voor de nabije toekomst ervan uitgaat dat het in de luchtvaart nooit meer zal worden zoals het was.

In Nederland zal het naar verwachting de horeca zijn waar de eerste klappen zullen vallen. Rond de 400.000 werknemers hoefden op 15 maart 2020 niet meer op hun werk te verschijnen en het lijkt logisch dat in de 1 1/2 meter samenleving niet iedereen terug zal hoeven te komen. De recessie ligt ook in ons land daarmee op de loer.

Gelooft u als particuliere belegger dat het nu tijd is om toe te slaan en aankopen te doen op de beurs of verwacht u meer rendement met shorten? Bij de betrouwbare online brokers op deze site is beide mogelijk.


Populair bij online brokers