Beleggen in muziek


Beleggen in muziek wordt steeds meer big business. De recente aankoop van de rechten door Sony van de muziek van Bruce Springsteen was daarvan een goed voorbeeld. Sony betaalde daarvoor $ 500 miljoen. Ook voor de muziekrechten van Bob Dylan werden honderden miljoenen neergelegd.

Door de streamingdiensten levert iedere keer dat een nummer wordt ‘gedraaid’ een kleine vergoeding op en ook in dit geval zorgen veel kleine beetjes voor een groot bedrag. Als particuliere belegger kunt u via fondsen zoals Sony een graantje meepikken van deze nieuwe hausse. De betrouwbare online brokers op deze site bieden u die mogelijkheid. Er is echter ook een andere beweging ontstaan waarbij nieuwe muziek wordt verkocht.

De startup in de muziek

Het beste voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling is wellicht de Nederlandse zangeres Maya Shanti. Zij heeft haar nieuwe nummer ‘Dat ik van je hou’ in de verkoop gedaan. Via een startup worden hiervan stukjes verkocht in de hoop dat het nummer een groot succes zal worden. Deze manier van investeren doet wel denken aan het vroegere investeren in een film. Werd de film een kaskraker dan kreeg de belegger/investeerder een goed rendement, flopte de film dan was de investering daarmee waardeloos geworden.

Ook voor muziek valt uiteraard vooraf niet een garantie te geven dat er voldoende opbrengsten zullen zijn. Shanti merkt echter op dat een nummer na verkoop van een deel van de rechten ook gepromoot kan worden, bijvoorbeeld door influencers/beleggers. Voor de artiest is dit een middel om inkomsten te realiseren teneinde de carrière te kunnen voorzetten. Indien een nummer een hit wordt, zal de artiest uiteraard een groot deel van dat succes moeten delen met de investeerders van het eerste uur.

Een voorbeeld en een waarschuwing

Wellicht heeft u nog nooit het nummer ‘I fall in love too easily’ van Caleb Belking gehoord. Het is in 2017 uitgebracht en de rechten zijn verkocht aan Sonomo. Wereldwijd wordt dit nummer tussen de 600.000 en 700.000 keer per maand gestreamd. Dat levert de beleggers in dit nummer per ‘stukje’ van € 18,50 ongeveer € 2 per jaar op. Dat is een rendement waar menig belegger voor zou tekenen. De AFM waarschuwt echter potentiële beleggers dat deze markt een nieuwe ontwikkeling is, waar geen toezicht op wordt gehouden. De beurswaakhond zegt de muziekmarkt met belangstelling te volgen, maar raadt een ieder af om daarin geld te steken dat niet kan worden gemist.


Populair bij online brokers