Accenture in de picture


Het internationale organisatiebureau Accenture kwam vorige weer in het nieuws vanwege een onderzoek van de New York Times. Een van de afdelingen binnen het bureau is outsourcing en Facebook is wellicht de grootste klant op dat punt.

Volgens het krantenbericht ontvangt het bedrijf ieder jaar ongeveer $ 500 miljoen om de berichten op Facebook te modereren. Dat is beslist ook geen eenvoudige taak, omdat er erg veel schokkende zaken op de social media worden geplaatst. Volgens het rapport betaalt Facebook om die reden ongeveer $ 50 per uur voor moderatie in de VS. Hoeveel daarvan naar de werknemers gaat die deze taak uitvoeren, is niet bekend. Ondanks het feit dat ook Accenture aangeeft dat deze werkzaamheden erg veel vragen van de betreffende personeelsleden bestaat er geen twijfel over de voortzetting van het lucratieve contract.

Waar komt Accenture vandaan?

Accenture ontstond in 1953 als onderdeel van Arthur Andersen, een van de meest bekende accountantskantoren in de VS. In 1989 splitste het zich af van het kantoor onder de naam Andersen Consulting. Via een administratieve vehikel bleven er banden bestaan tussen de accountants en de consultants. Dat liep beslist niet altijd goed, omdat de accountants vaak concurreerden van de consultants.

In 2000 werden op initiatief van Andersen Consulting  alle onderlinge banden verbroken. De consultancy-afdeling ging verder onder de naam Accenture (Accent on the future). Het accountantskantoor verdween in 2002 volledig van het toneel. Er werd vermoed dat de firma betrokken was bij criminele activiteiten in verband met de beleggingsfraude bij Enron. In 2001 is Accenture naar de beurs in New York gegaan.

Is Accenture een interessante belegging?

Facebook is beslist een interessante klant van Accenture, maar de totale omzet ligt boven de € 41 miljard. Derhalve is zelfs de $ 500 miljoen slechts iets meer dan 1% van de omzet wereldwijd. Het bureau heeft momenteel ongeveer 400.000 werknemers waarvan 150.000 in India. Accenture heeft dan ook duidelijk gekozen voor een focus op het land dat over een aantal jaren de grootste wereldbevolking zal hebben. Een keuze die beslist ook verband houdt met de taalkwestie. In India is het Engels wijdverbreid en dat maakt de communicatie een stuk eenvoudiger.

Het is moeilijk te overzien of de enorme omvang van het bedrijf een voordeel is voor de toekomst of dat kleinere eenheden een betere marktpositie zullen krijgen. Uiteraard kunt u via de betrouwbare online brokers op deze site ook beleggen in Accenture of een van de concurrenten.


Populair bij online brokers